29 Eylül 2010 Çarşamba

Product Extentions

Amerika'dan sonra İngiltere'deki reklamcılara getirilen yeni adwords ürünü Product Extention ile ziyaretçilerinize daha görsel ve daha detaylı bir reklam metni sunma imkanı veriyor. Şu an Türkiye'de mevcut değil ama ilerideki aylarda Google Türkiye'nin bu konuda ne yapacağı belli olmaz. 

Link Extention olayından biraz daha farklı olarak, arama ağında ürünlerinizi görsel olarak koyma imkanı sağlıyor. Böylece arama yapıldığı zaman ziyaretçiler araştırdığı ürünü arama ağında reklamınızla birlikte görebiliyor olacaklar. Daha iyi anlayabilmeniz için görsel bir resmi aşağıya koyuyorum.


Arama ağında Sony Vaio anahtar kelimesini sorgulattığınız zaman gösterilen reklamda, arama yapan ziyaretçiyi daha iyi yakalayabilmesi açısından mükemmel bir hizmet. Ayrıca gösterdiğiniz her bir ürünün linkini doğrudan o ürünle alakalı sayfaya yönlendirdiğinizden dolayı, ziyaretçiler istediklerini alacaklardır.

Umarım yakın zaman içerisinde Türkiye pazarınada girer!!!

23 Eylül 2010 Perşembe

Analytics İzleme Kodunu Sayfaya Nasıl Koyarsınız?

Öncelikli olarak Analytics hesabınıza giriyorsunuz. Eğer bir Analytics hesabınız yoksa www.gmail.com'dan kendinize bir hesap oluşturduktan sonra www.google.com/analytics sayfasına girerek oluşturduğunuz www.gmail.com hesabı ile giriş yapabilirsiniz.

Analytics hesabınıza giriş yaptıktan sonra, Alt tarafta Add Website Profile (Web Site Profili Ekle) başlığını görüyor olacaksınız.



Add Website Profile, tıkladıktan sonra çıkan sayfada, kutucuklu olan bölüme analytics kodunu eklemek istediğiniz sayfanın URL adresini yazıyorsunuz.



Sitenizin URL'ini yazdıktan sonra Finish butonuna tıklayarak, sitenize ekleyeceğiniz Kod oluşturulacaktır.

Oluşturduğunuz kodu </html> den önceki yere koyunuz. Eskiden <body> kısmına konulması gereken kod artık farklı bir mantıkta çalıştığından dolayı </html> den önceki alana koymanız daha mantıklı.

22 Eylül 2010 Çarşamba

Adwords Uzmanlık Sertifikası Sınavları

Adwords Reklamları yapmak isteyen herkesin Adwords Uzmanlık Sertifikası alması gerekmektedir. Zorunlu değildir ama sertifika sahibi olmak bu işi gerçekten teorikde olsa bildiği anlamına gelmektedir. Ancak, her sertifika sahibi bu işi gerçekten çok iyi yapar anlamına gelmez. Adwords reklamları tecrübe ister, çünkü reklamları etkileyen birden fazla parametre vardır. Bunun yanı sıra farklı senaryolarla karşılaşmış olan bir Adwords uzmanı kampanya için ne yapması gerektiğini, nasıl bir optimizasyon yapması gerektiğini yada sitenin ihtiyacına göre nasıl bir kampanya yapması gerektiğini bilir.

Adwords uzmanlık sınavları birden fazladır. Arama ağı reklamcılığı için Google Adwords'ün iki ayrı sınavı mevcuttur.

  • Başlangıç Düzeyi Sınavı
  • İleri Düzey Sınav
Ayrıca Görüntülü reklamcılık ağı sınavı, arama ağı reklamcılık sınavlarından farklıdır ve sorular sadece Google'dan gelmez. Ayrıca ileri seviyede Youtube reklamcılığınıda bilmek gerekmektedir.

Adwords reklamlarında kampanyayı yapmak yetmez, kampanya raporlarını iyi analiz edebilmek ve bu analize göre gerekli optimizasyonun yapılması gerekmektedir. Böylece yeni bir uzmanlık sınavı karşımıza çıkıyor. Raporlarla alakalı olan sınav ise analytics, website optimizasyonu ve dönüşüm odaklı sorular içermektedir.

Google'ın en son değineceğim sınavı ise Google Analytics sınavıdır. Analytics sınavında, analytics kodlarının, cookilerin nasıl çalıştığı ve arayüzler hakkında sorulara değinilmiştir. Ayrıca manuel olarak tagleme ve analytics hedeflerindende sınavda bir çok soru mevcuttur.

Şimdiden sınava girecek olanlara kolay gelsin !!!

20 Eylül 2010 Pazartesi

Sitenizi Test Edin

Adwords reklamlarıyla,  yada facebook reklamlarıyla sitenize trafik sağlıyorsunuz, ama bir türlü istediğiniz dönüşümleri alamıyorsanız "SİTENİZİ TEST EDİN".


  • Sitenizin İçeriğini Kontrol Edin
  • Müşteriler Sitenize Güveniyor mu?
  • Dönüşümü Gerçekleştirmeye Götüren Süreç Çok mu Uzun?
  • Üye Olan Ziyaretçilere Sağladığınız Faydalar Neler?
Bu soruları sitenin sağladığı hizmete göre çoğaltabiliriz.

Ana sayfada, dönüşüme yönlendirecek bir image bile, sitenizin dönüşüm oranlarını arttırabilir yada düşürebilir. Bunu anlamanın en iyi yolu sitenizi test etmek olacaktır.













Sağ taraftaki site değişikliğinde, ana sayfaya konulan ve harekete geçirici fiyat içeren ufak buton, geri dönüşleri arttırmıştır.












Sağ taraftaki site değişikliğinde, image dosyasının değişmesi ve iletişim içeriğinin daha belirgin olması, site için geri dönüşümleri arttırmıştır.

Sitenizdeki başlıkları, image'ları, menülerin yerlerini mutlaka test ederek deneyin. Böylece en iyi sonucu elde edecek verileri elde etmiş olacaksınız.

18 Eylül 2010 Cumartesi

Adwords Nedir ?

Adwords bloğuma ziyaret çekmek için düzenlediğim reklam kampanyasında, siteme gelen ziyaretçilerin en fazla olarak Adwords Nedir anahtar kelimesini kullanarak geldiğini gördüm. 

Adwords, sitenize trafik çekmenizi sağlayan, kullanıcılara böyle bir site var diyebilme imkanını size sunan bir reklam aracıdır.

Neden Televizyon, radyo, gazete değilde Adwords

Çünkü, Adwords ile reklamınızı gerçekten ulaştırmak istediğiniz kitleye rahat bir şekilde ulaştırabilirsiniz, maliyetleriniz hiç bir zaman televizyon yada radyo reklamlarında olduğu gibi fazla değildir, ve ufak bir bütçe ile size reklam yapabilme fırsatı sunar.

Peki Nasıl Adwords reklamı yapabilirsiniz?? 

Öncelikli olarak bir gmail hesabı açmanız gerekiyor.

Daha sonrasında adwords.google.com sitesine giderek, açtığınız gmail hesabıyla giriş yapınız.

İlk olarak karşınıza çıkacak olan sekme Saat dilimi ve para birimi tercihlerinizi ayarlayın sekmesi olacaktır.



Burada dikkat etmeniz gereken olay Saat dilimi ve Para birimini doğru bir şekilde seçmeniz gerekmektedir, zira geri dönüşü olmayacaktır.

Bir sonraki aşamada artık kampanyanızı açmak için hazırsınız.

İlk Kampanyanızı Oluşturun butonuna tıklayarak, kampanyanızı yapmaya başlayabilirsiniz.



Kendinize bir bütçe belirleyin ve tıklama başı maliyetlerinizi ayarların.

Kampanyanız için reklam gruplarını belirleyin, reklam metninizi yazın anahtar kelimelerinizi koyun ve bu kadar adwords reklamınız hazır.

17 Eylül 2010 Cuma

Regular Expression

Google Analytics'de filtreleri yada hedeflerinizi daha spesifik tanımlamanızı sağlayan metakarakterlere regular expression denir. Bu özel karakterlerin ne işe yaradıklarını teker teker göreceğiz.

"." herşeyle kendini eşler. Örnek olarak, Site . Portal 5 --------> Site 4 Portal 5 ile eşleşir. Site kelimesinin yanındaki "." tek haneli olan herşey ile eşler. Ancak, Site 10 Portal 5 ile eşleşmez. Çünkü 10 tek haneli değildir ve "." sadece tek karakteri simgeliyor. Rastgele 2 farklı karakterin eşleşmesi için iki adet nokta koymak gerekmektedir. Örnek olarak,

Site .. Portal 5 ------------> Site 10 Portal 5 ile eşleşme yapar.

"\" Backslash özel karakterlerin gerçek anlamda kullanılmasını sağlar. Örnek olarak,

192.168.2.1 IP numarasını yazdığınız zaman, noktalı karakterleri regular expression olarak görerek, oraları random karakterlerle doldurur. Ancak 192\.168\.2\.1\. şeklinde yazıldığı zaman backslash nokta'ların gerçek nokta anlamında kullanıldığını gösterir.

Daha ayrıntılı bilgi için Analytics bloğunu takip ediniz.

? Soru işareti karakteri kendinden önceki karakterden 1 tane olacağını yada hiç olmayacağını belirtir.

31 ? -----------------> 3, 31 eşleşir

+ Artı karakteri kendinden önceki karakterden 1 tane yada 1'den fazla olacağını gösterir.

31+ ----------------> 31, 311, 31111

* Çarpım karakteri kendinden önceki karakterden 1'den fazla olacağını yada hiç olmayacağını gösterir.

31* ---------------> 3111, 31 , 311, 3

16 Eylül 2010 Perşembe

Adwords Editor

Adwords Editor, kampanyalarınızı kolay ve hızlı bir şekilde yönetebilmenizi sağlayan araçtır. Kampanyalarınıza offline olarak değişiklik yapmanıza imkan sunar, ve bir çok anahtar kelime değişiikliğini yada toplu CPC değişikliklerinizi kolay bir şekile yapabilmenize olanak sağlar.



Reklam metinlerinizi, yerleşim hedeflerinizi, anahtar kelime seçimlerinizi ve TBM'leri toplu olarak editör'den kolay ve hızlı bir şekilde yapmanız mümkün. Aslına bakarsanız, Adwords  panelini kullanmaktansa, editörü kullanmak, adwords reklamlarını hazırlayanlar açısından daha kolaydır.

Aynı hesap üzerinde birden fazla kullancı offline olarak değişiklik yapabilir. Adwords editörü indirmek için aşağıdaki linke tıklayarak, bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Tamamiyle ücretsiz bir programdır.

http://www.google.com/intl/tr/adwordseditor/index.html

15 Eylül 2010 Çarşamba

Hedef Huniler (Goal Funnels)

Sitenizde, Analytics'den belirlediğiniz URL hedeflerinin gerçekleştiği sayfaları Hedef Huniler'e girerek, ziyaretçilerin hedefi gerçekleştirirken hangi süreçte çıktığını görebilirsiniz.


Daha önce belirttiğim gibi, match type ne olursa olsun, Hedef Huni adımları sadece Regular Expression değeri kabul eder. Required Step tanımlamış olduğunuz URL'de yalnızca o adımdan başlayan kullancıları listeler. Hedef raporlarında, bu adımdan geçmemiş fakat hedefi gerçekleştirmiş olanlarda yine raporlanacaktır. Ancak, dönüşümler sadece Required Step'de tanımlanan URL'den geçmiş olanlar için tanımlanacaktır.


Hedefler (Goals)

Sitelerinde organizasyonlar gibi hedefleri vardır. Bu hedefler, site üzerinden satış yapmak yada yeni bir ürünün tanıtımını yapmak gibi hedeflere sahiptir. Peki, bu hedefleri nasıl takip edebilirsiniz?

Google Analytics ile site içerisinde belirlediğiniz Hedefleri (Goals) takip etmek mümkündür. Bu hedefleri Analytics'de tanımlayarak takip edebilir ve analizlerinizi bu çerçevede çıkarabilirsiniz. Bir profilde toplam 20 hedef oluşturulabilirsiniz. Google Analytics'de hedefler 3 maddede toplanır.


  1. Time on Site: Ziyaret sırasında sitede geçirilen sürenin belirlenen eşiği aşmasıyla hedef gerçekleşmiş olur.
  2. URL Destination: Sitenizde hedefin gerçekleştiği URL'in ziyaret edildiği (görüntülendiği) zaman gerçekleşen hedeftir.
  3. Pages/Visit: Ziyaret sırasında görüntülenen sayfa sayısının belli bir değeri geçtiği zaman gerçekleşen hedeflerdir.

Hedefleri tanımlamak için öncelikli olarak Analytics'de profilinizin bulunduğu yerden Edit'e basarak Hedef tabına gitmeniz gerekiyor.


Scroll'u aşağıya doğru getirdiğinizde Hedefler (Goals) kısmını göreceksin.



Hedef Ekle (Add Goal) butonuna tıkladığınız zaman, belirlemek istediğiniz hedefi seçebiliyorsunuz.



URL Destination hedefini seçtiğiniz zaman Match Type kutucuğunu göreceksiniz. Bu kutucuğa hedef URL'in ne şekilde eşleşmesi gerektiğini yazarsınız. 3 farklı Match Type vardır.

  • Head Match
  • Exact Match
  • Regular Match
Head Match:   

 /uyelik-basarili ---------------> /uyelik-basarili/?id

                                                 /uyelik-basarili/ref=15
                                                 /uyelik-basarili/ref=13

Yukarıda kırmızı ile yazılan head match, ok ile işaret edilen 3 URL'ide matchler.

Exact Match:

/uyelik-basarili ---------------> /uyelik-basarili/ 

Exact match'de ise birebir eşleşme olmak zorunda hedefin gerçekleşmesi için.

Regular Match:

 /uyelik-basarili/\?ref=(.*) ---------------> 
/uyelik-basarili/ref=15
                                                                 /uyelik-basarili/ref=13

Bir sonraki aşamada Hedef Hunileri (Goal Funnels) bulunmaktadır. Hedef hunilerinin amacı, sitenize gelen ve hedefi gerçekleştirecek olan ziyaretçinin hedefe giden yolda hangi adımlarda süreci terkettiğini görürsünüz. Hedef için seçmiş olduğunuz match type ne olursa olsun Hedef hunileri sadece Regular Expression değeri kabul eder.
                                                                

Adwords'de Görüntülü Reklam Ağı (Content Network)

Marka bilinirliğini (Brand Visibility) arttırmak açısından, müşterilere ulaşmanın en kolay yolu Görüntülü Reklam ağından geçer. Yapacağınız banner'lar yada ad-text'ler oluşturduğunuz tema çerçevesinde, alakalı sitelere giderek hedef müşteri kitlesine ulaşabilecek ve marka bilinirliğini düşük bir maliyetle arttırabileceksiniz.

Görünütülü Reklam Ağı 2 farklı şekilde yapılabiliyor. Kampanya seviyesinde 2 farklı seçenek bulunmaktadır.


  1. Otomatik Yerleşimler (Anywhere on the Network)
  2. Yönetilen Yerleşimler (Only on the Placements I Target)
Otomatik Yerleşimler seçeneğini tıkladığınız zaman, kampanyanızda anahtar kelimeleri kullanarak bir Tema oluşturmak zorundasınız. Oluşturduğunuz tema aracılığıyla Google reklamlarınızı bu tema çerçevesinde alakalı sitelerde yayınlatacaktır.

Yönetilen Yerleşimler seçeneğinde ise anahtar kelime eklemiyorsunuz. Burada yapacağınız, reklamınızın gösterilmesini istediğiniz siteleri kendiniz belirleyerek bu siteleri eklemeniz. Dikkat etmeniz gereken bir husus, her site Google üyesi olmayabilir ve reklamlarınızı göstermeyebilir. Bir başka husus ise reklamlarınız eğer banner ise Adwords politikalarına uygun formatlarda yapmanız gerekmektedir. Ayrıca bazı siteler sadece text formatında, bazıları banner formatında, bazıları ise her iki formatta reklamları kabul eder. Sitelerin ne tip reklamları yayınlattığına bakarak, buna göre site seçmeniz gerekmektedir.

14 Eylül 2010 Salı

Arama Ağı Dönüşüm Hunileri (Search Funnel)

Arama ağı dönüşüm hunileri, dönüşüm odaklı adwords kampanyalarında ziyaretçilerin geri dönüşümleri nasıl gerçekleştirdiğini, hangi kampanya, ad-grup yada keywordleri izleyerek geldiklerini gösteren bir adwords aracıdır. Bunun yanı sıra gösterimden (impression) gelen geri dönüşümleride göstermektedir.
Sonuç olarak tüketiciler tatil paketi, notebook ve benzeri yüksek fiyatlı ürünler almadan önce uzun bir araştırma içerisine girerek, bir çok site gezer ve ürünler hakkında fiyat, özellik araştırması yaparlar. Ziyaretçilerin kaçıncı aramadan sonra geri dönüşüm gerçekleştirdiğini, hangi saat yada günler arasında gerçekleştirdiğini görerek kampanyanızı daha verimli olarak yönetebilirsiniz.

Arama ağı dönüşüm hunileri'ne girmek için Raporlar sekmesinden  Dönüşümler tabına girdiğiniz zaman, sol tarafta Dönüşüm Hunileri (Search Funnel) kısmına giriyorsunuz.







Top Paths (En iyi yollar raporu),hangi anahtar kelimelerden, hangi ad-grup yada hangi kampanya üzerinden gelerek dönüşüm gerçekleştirdiğini gösteren raporlardır. Burada bilmeniz gereken kavramlarından biri Assist Click yani Destek Tıklamalar yada Destek Impression. Destek tıklamaları söyle düşünebiliriz.

Ziyaretçinin, dönüşümü yapan son tıklamaya götüren tıklama Destek Tıklamadır.

Son Tıklama ise dönüşümün gerçekleştirildiği tıklamadır. Bu kavramları bilerek raporlama yapılması gerekilmektedir.

10 Eylül 2010 Cuma

New vs. Returning Visitors

Google Analytics ile sitenize gelen ziyaretçilerin yeni ziyaretçiler mi yoksa daha öncesinde sitenizi ziyaret edip tekrar gelen ziyaretçiler mi olduğunu rahatlıkla görebilir ve analiz edebilirsiniz. Yeni ziyaretçilerin (New Visitors) fazla olması, sitenize iyi trafik çektiğiniz anlamına gelir. Geri dönen ziyaretçilerin (Returning Visitors) fazla olması ise site içeriğinizin yeterli ve tatmin edici olduğunu ve sitenizi ziyaret eden kullanıcıların siteden memnun kalarak tekrardan geldiğinin işareti olarak yorumlanabilir.

Geri dönen ziyaretçilerin (Returning Visitors) sayısında azalma olduğunu yada sayısının yetersiz olduğunu düşünüyorsanız, kesinlikle site içeriğinizi tekrardan gözden geçirmeniz gerekiyordur.

Peki Analytics bu ziyaretçileri nasıl ayırıyor? 

Ziyaretçi sitenize girdiği zaman _utma adıyla bir cookie yazdırıyor. Bu cookie unique ID numarası atayarak ziyaretçinin yeni ziyaretçi mi yoksa geri dönen ziyaretçi mi olduğunu anlıyor. _utma cookisi kalıcı (permanent) tip cookie'lere girer ve geçerlilik süresi 2 senedir. Tabi kullanıcı cookielerini silerse, daha öncesinde atanmış _utma cookiside yenilenerek farklı bir Unique ID numarası atar.

9 Eylül 2010 Perşembe

Avg. Time on Site

Sitede Kalma Süresinin Hesaplanması (Avg. Time on Site)

Site içerisinde geçirilen sürenin hesaplanabilmesi için ziyaretçinin site içerisindeki sayfalar arasında geçişler yapması gerekmektedir. Örneğin, sadece A sayfasını ziyaret eden kullanıcı, site içerisindeki başka bir sayfaya geçmediği sürece A sayfasında kalınan süre hesaplanamaz. A sayfasından B sayfasına geçildiği takdirde, A sayfasında ne kadar kaldığı hesaplanabilir. Bu hesap basit bir çıkarma işleminden ibarettir. Google Analytics bu hesabı bir sonraki sayfanın saat değerinden bir önceki sayfanın saat değerini çıkartarak gerçekleştiriyor.




Home sayfasında kalma süresi 00:00:20 saniyedir. Sayfa 1'e geçiş yaptığı zaman, Home sayfasında kaldığı süreyi hesapladık. Sayfa 1'de kalma süresi için ise Sayfa 2'ye geçiş olması gerekmektedir. Sayfa 1'de kalma süresi 00:00:35 saniyedir. Hesaplama basit bir çıkarma işlemi ile gerçekleştirilmektedir.

 (00:00:55 - 00:00:20)= 00:00:35 Sayfa 1'de kalma süresi.

Sayfa 2'de kalma süresi hesaplanamaz, çünkü Sayfa 2'den sonra çıkış gerçekleştirilmiştir ve Time Stamp koyulmamıştır. Bundan dolayı Sayfa 2'de geçirilen süre hesaplanamaz.

Weighted Sort

Bounce rate'e göre bir rapor sıraladığınız zaman karşınıza çıkan % 100 verileri eminim ki çok can sıkıcı oluyordur. Ama dikkat ederseniz % 100 bounce rate verilerinin yanındaki ziyaret sayıları genelde 1'dir. Aslında bu sizin için bir anlam ifade etmemelidir. Çünkü, ziyaret sayısı 1 olan verinin size derin bir rapor sunacağını zannetmeyin.


Analytics'in Weighted Sort özelliği ile ziyaret sayısı fazla olduğu halde negatif yönde dikkat çeken bounce rate'ler sıralanır. Bir başka ifade ile "Weighted Sort seçeneği Bounce Rate değerini Visit ile ağırlandırarak, yoğun trafik almanıza rağmen düşük performans gösteren kaynakları verir" (Bold ile yazılan metin Analytics hocamdan alıntıdır). 

Weighted Sort özelliği ile geri dönüşümü düşük yada yüksek kaynaklar ve anahtar kelimeler saptanarak daha sağlıklı kampanyalar düzenlenebilir.

Adwords'de Anahtar Kelime Seçimi

Anahtar kelimeler (Keywords), reklamlarınızın arama ağında gösterilmesini tetikleyen kelimelerdir. Anahtar kelime seçimi yaparken dikkatli olmak gerekir. Gereksiz anahtar kelimeler, reklamlarınızın tetiklenip gösterim almasına ve hatta tıklanarak size ekstra maliyet olarak geri dönmesine sebep olabilir.

Örnek olarak, Notebook satan bir elektronik ticaret siteniz varsa ve adwords üzerinden sitenize trafik çekmek istiyorsanız seçeceğiniz anahtar kelimelerde dikkatli olmalısınız. Mesela, "Acer notebook" kelimesini anahtar kelime olarak ekleyebilirsiniz (Tabi Acer Notebook satıyorsanız), ama "Acer notebook incelenmesi" yada "Acer notebook fotoğrafları" anahtar kelimeleri gereksiz olacaktır.

Yeni bir kampanya yaptığınız zaman, ilk etapta anahtar kelime eşleme seçeneğini Geniş Eşleme olarak bırakınız. Daha sonrasında raporlardan hangi anahtar kelimelerin reklamınızı tetiklediğini görerek kampanyanızı optimize edebilirsiniz. Kampanya optimize etmeyi daha sonraki konularda inceleyeceğiz.

Gelişmiş TBM (Enhanced CPC)

Google Adwords'ün yeni hizmeti, Geliştirilmiş TBM ile geri dönüşümlerin daha verimli olması hedefleniyor. Geri dönüşümleri maksimum seviyeye çıkarmaya çalışan bu aracın çalışma prensibi ise çok basit.

Örneğin belli bir "dalaman tatil" anahtar kelimesi, "alanaya tatil" anahtar kelimesinden daha fazla geri dönüşüm getiriyor. Ancak "dalaman tatil" anahtar kelimesi arandığı zaman çıkan reklamınızın sıralaması düşük, bundan dolayıda geri dönüşümleriniz daha az oluyor. Geliştirilmiş TBM, "dalaman tatil" anahtar kelimesi arandığı zaman Maks. TBM'ni yükselterek daha yukarılarda çıkmasını sağlıyor, böylece daha fazla geri dönüşüm almanız hedefleniyor. Aynı şekilde "antalya tatil" anahtar kelimesinden yeteri kadar dönüşüm almadığınız için otomatik olarak onun Maks. TBM düşürerek, ekstra maliyetten kaçınmış oluyorsunuz.

Geliştirilmiş TBM sürekli olarak kampanyayı optimize ve takip eder.Geliştirilmiş TBM, kampanya üzerinde olumsuz bir performans sergilerse, otomatik olarak etkisini azaltır. Geliştirilmiş TBM, Google arama ağı ve görüntülü reklam ağında çalışır.

Neden Google Adwords

Google, Dünya'da olduğu gibi Türkiye'ninde en fazla kullanılan arama motoru. Google'ın Türkiye'deki pazar payı % 98 oranında. Buda demek oluyor ki Türkiye'de interneti olan herkes kesinlikle Google'ı arama yapmak için kullanıyor.






Google Adwords, Google'ın işletme sahiplerine sunduğu online platformdaki reklamcılık aracıdır. Adwords sayesinde hedef kitleye ulaşarak, düşük maliyetlerle yüksek geri dönüşüm alabilir ve işletmenizin verimliliğini arttırabilirsiniz. Şimdi Televizyonda reklam vermeye kalksanız milyonlarca para dökeceksiniz ve televizyonda hedef kitleyi tam olarak belirleyemeyecek ve geri dönüşümlerinizi ölçemeyeceksiniz.

Aşk-ı Memnu'da reklam verdiniz (Küçük işletmeler için böyle bir dünya yok tabi Dünya'nın Parası), şimdi bu diziyi 7'den 70'e kadını, erkeği herkes izliyor. Sizin verdiğiniz reklam kime ulaştı ? Kaç kişi bu reklamdan geri dönüşüm yaptı ? Bu soruların cevabını bilemeyeceksiniz. 

Ama Adwords sayesinde hedef kitleye ulaşmak tamamiyle sizin kontrolünüzde olacak, tabi maliyetleride istediğiniz ölçüde ayarlayabilecek kendi reklam bütçenize ve hedeflerinize göre belirleyebileceksiniz. Ayrıca Adwords reklamlarından sayfanıza ne kadar ziyaretçi geldiğinide görebileceksiniz. 

Eski kafalı pazarlamacıların anlamadığı olay şu; İnsanlar artık T.V reklamlarına yada Radyo reklamlarına bakarak bir şeyler almıyorlar. Eskiden güç pazarlamacıların elindeyken şu anda güç kullanıcıların elinde. Müşteriler Google, Facebook gibi siteleri kullanarak alacakları ürün hakkında bilgi topluyorlar. Facebook, Friendfeed, Twitter gibi siteler viral-marketing yapabilmek açısından birer hazine olduğundan dolayı bu araçlarıda iyi kullanmak gerekir. 

Tabiki online pazarlama yaparken offline olarakta desteklemek gerekir ama her case'de bu böyle olmaz!!

Adwords'de Remarketing

Adwords Remarketing ile kaçırdığınız potansiyel müşterileri tekrardan sitenize çekerek geri dönüşüm sağlayabilirsiniz. Remarketing tamamiyle hedefli müşteriye hitap ettiğinden dolayı, yürüttüğünüz remarketing kampanyasıyla geri dönüşleriniz daha verimli olacaktır. Çünkü remarketing ile sitenize daha öncesinde gelmiş ve işlem gerçekleştirmeden çıkmış ziyaretçileri hedeflersiniz.

Örneğin, tatil paketleri sunan bir elektronik ticaret siteniz var. Sitenizde mevcut tatil paketlerini gerçekleştirmek için ziyaretçilere sunduğunuz tatil paketleri sayfası, üyelik formu sayfası ve kredi kartı yada rezervasyon işlemlerinin gerçekleştiği sayfalar bulunmaktadır.

A ziyaretçisi tatil paketlerinin bulunduğu sayfayı görüntüledikten sonra, beğendiği pakete tıklayarak üyelik sayfasına geldi. Fakat üyelik sayfasını uzun bulduğundan dolayı yada bir işi çıktığından dolayı sayfayı terk etti. Remarketing kodunu sayfa kodlarına entegre ettiğiniz zaman bu kod A ziyaretçisinin bu sayfadan ayrıldığını bildirerek kendi bünyesinde datasını tutacaktır. Remarketing ile A ziyaretçisi ve A ziyaretçisi gibi yine aynı sayfada işlem gerçekleştirmeden çıkan ziyaretçilere özel reklamlar bu ziyaretçilerin gezdiği sitelerde sürekli olarak dönecektir. Böylece potansiyel alıcı olan A ziyaretçisini direk olarak hedeflemiş olacaksınız. Hatta Reklam metinlerinde çok spesifik olarak "Tatil Paketinizi Seçtiniz, Şimdi Üyeliğinizi Gerçekleştirin" gibi daha hedefsel metinlerde döndürebilirsiniz.

Bir başka örnekte ise bir B kullanıcısı sayfanıza geliyor tatil paketlerine bakıyor ve belkide fiyatlardan dolayı bir işlem gerçekleştirmeden çıkıyor. Sizde bir hafta sonra tatil paketlerinde % 30 oranında indirimler başlatmayı düşünüyorsunuz. Peki sitenize gelen B ziyaretçisinin bundan nasıl haberi olacak dersiniz?

Remarketing ile B ziyaretçisine rahatlıkla ulaşarak, B ziyaretçisinin gezdiği sitelerde % 30 indirimli tatil paketi bannerlarınızı gösterebilirsiniz. Bu reklamı sadece B ziyaretçisi ve B ziyaretçisi gibi sitenize gelip ve işlem gerçekleştirmeden çıkan ziyaretçiler görecektir. Bundan dolayı çok fazla paralar vermeden doğru hedef kitleye ulaşabileceksiniz.


Unutmamanız gereken bir hususta Remarketing sadece Google Görüntülü Reklam ağında mevcuttur. Benim tavsiyem öncelikli olarak arama ağında reklam kampanyası başlatarak, daha sonrasında yakalayamadığınız ziyaretçileri Remarketing ile yakalayarak geri dönüşümlerinizi arttırmanız.